Flere knytemuligheter

Home / Flere knytemuligheter

Flere knytemuligheter

Et bæresjal er, essensielt, et langt bomullsklede. Det er langt nok til å kunne surres flere ganger rundt kroppen og skal knytes enten under barnet, på ryggen eller på skulderen. Det er mange forskjellige måter å knyte dette på så man kan få barnet i den stillingen man ønsker.

Metodene er hentet fra blant annet afrikanske kvinner som bruker bæresjal hver eneste dag. Så dette er ikke nye metoder eller uprøvd. Metodene har vært brukt i tusenvis av år, av millioner av mødre, tanter og andre som har måtte ha med seg barn ut på åkrene, i fabrikker og andre steder.
Derfor finner du mange forskjellige videoer og instruksjoner på nettet. Så man kan finne en metode som passer egen stil.

Å lære seg å knyte

Det som for mange virker mest skummelt med bæresjal er at man faktisk må knyte endene sammen og man må snurre dette rundt kroppen på forskjellige måter. Dette krever litt mer i begynnelsen enn å bare bruke noe som for.eks. en bæremeis eller en babybjørn som bare kan festes på en eller to måter.

De som har prøvd bæresjal sier at selv om det i begynnelsen er litt uvant å skulle feste det, så blir dette fort en vane. Barnet venner seg også fort til hvordan de skal sitte og mange barn blir glad i bæresjalet så de roer seg når de blir lagt i det. Så det er en liten læringskurve i begynnelsen, men så blir det svært enkelt.

Feste foran

Småbarn vil man gjerne ha festet foran så man kan se ansiktet og man har kontakt hele tiden. Barnet ligger tett inntil brystet og vil derfor bli beroliget av din hjertelyd. Spebarn kan også knytes slik at deler av sjalet kan trekkes opp og gi en støtte for hodet. Denne støtten gir også en skygge så barnet ikke får så mye sol på seg ved behov.

Sitte på ryggen

Så fort barnet sitter selv og har god kontroll over hodet, så er det mange som velger å la barnet sitte på ryggen. Dette har mange fordeler, ikke minst det at mor får muligheten til å bevege armene fritt. Så man kan vaske opp, lage mat, rydde og gjøre mye annet mens barnet har det bra på ryggen. Ettersom barnet sitter tett inntil kroppen så følger barnet naturlig morens bevegelser og det føles trygt for både mor og barn. Mange foreldre opplever at dette er til stor hjelp i hverdagen fordi de rett og slett får muligheten til å gjøre mye.
Dette gjelder spesielt for foreldre som har barn med kolikk eller er urolig av andre grunner. For mange så oppleves dette som mer praktisk enn å legge barnet i en vogn som man skal stå og vugge eller at barnet skal sitte å gråte.

Å sitte på ryggen er noe barnet kan gjøre helt opp i 5 års alderen eller enda lengre. Foreldre til barn som har et fysisk handikapp bruker slike bæresjal for å ta barnet med ut i skogen eller andre steder hvor de ikke får med seg en vogn. Dette er mulig fordi bæresjalet lar barnet sitte så tett inntil ryggen at belastningen blir mindre enn hvis man bruker for.eks. bæremeis.

På hoften

Å ha barnet på hoften er noe mange gjør. Dette kan være praktisk, men det legger også en ekstra belastning på bare en side av kroppen. Så dette er noe man bør unngå, men det er mulig å bruke bæresjalet også på denne måten. Ved å bruke bæresjalet til å feste barnet så slipper man å bruke krefter og en hånd til å holde barnet. Barnet sitter trygt, har god kontakt med mor/omsorgspersonen og er med på det som skjer.